I fredens tjänst

Har du tänkt på vad det du gör gör ? (Det står rätt, jag har skrivit två GÖR).

Det jag och du gör, har konsekvenser och bidrar till olika effekter i och för de sammanhang vi verkar i.
Det finns ett orsakssamband. Rätt givet. Men hur ofta tänker du på det att dina handlingar och tilltal har viss effekt, avsedd eller omedveten ?
Om du tänker på det, skulle du kunna påstå att det du gör bidrar till positiva och tillåtande öppna klimat eller skapar obekvämlighet och tystar andra i din omgivning.

Tror att det är sunt fundera på ibland.

Hur gör JAG ? Varför? Vad driver mitt beteende/ agerande ?
Hur bidrar jag till positivt, öppet och medmänskligt klimat?
Gör jag det medvetet eller omedvetet ?
Skulle situationer ha annan utkomst om JAG VALDE  agera på annat sätt eller inte alls agera ?

Jag passerade häromdagen ett monument i Stockholm som rests till minne av svenskar i  FN:s tjänst som omkommit i sina fredsbevarande uppdrag. På minnesstenen står det graverat ”I FREDENS TJÄNST”.
– ……..

Respekt !
Hjältemod på riktigt. (Har tänkt på ordet hjälte varje gång jag skänkt pengar till välgörande ändamål och får ett tackmejl med orden ”Du är en hjälte”. Det känns inte så hjältelikt direkt att ge en penninggåva. Begreppet blir lätt urvattnat).  Hjältar i mina ögon är  t ex de som i somras bekämpade eldhärjade skogar i Sverige, avbröt sina semestrar och utan betalning kämpade i hettan från både elden och solen ( och nu riskerar de förmånsbeskattning för att de bott i tält…?!). Liksom de som reser från trygga Sverige till krigshärjade områden med sitt eget liv som insats för att kämpa för fred människor emellan. Wow. Respekt. Det är hjältar på riktigt i mina ögon.

Men sen var det ju det där med inskriptionen som hängde sig kvar i tanken. I FREDENS TJÄNST.

Borde inte vi alla se oss som att vi vore det ?
I fredens tjänst. Att vi alla har en ställningsfullmakt att agera i fredens tjänst.
En fullmakt som kommer i rollen som människa -earthling.

Jag ser på nyheter, läser tidningar och hör om krig, förtryck och andra vidrigheter som människor, inte minst barn, i olika delar av världen utsätts för. Jag kan inte ens föreställa mig hur fasansfulla upplevelser många miljoner människor bär på och lever vidare med. Kunskap och granskningar som öppnar omvärldens ögon är extremt viktiga för mig och andra som levt skyddat hela livet, för att öka förståelsen för hur de drabbade, av naturkatastrofer, folkmord, övergrepp och våldsdåd, kan tänkas känna och vilka erfarenheter de har. Jag är medveten om allt elände som pågår men vill inte låta mig fastna i det negativa onda, för det är inte konstruktivt. Att ha fokus på det som fungerar, skapar fred och trygghet och bidrar till ökat välbefinnande är mer hälsosamt.

Det verkar lite som att det har fallit mellan stolarnas det där med att se sig själv som fredsbevarare, so to speak. Mycket säkert av att vi är i flight & fight-mode konstant, har tunnelseende, är rädda, blir ego och kämpar för vår egen överlevnad !!! Men vi kommer inte att överleva. Det gör ingen. Och just därför kanske fokus kan få ligga på att göra bra saker för och med varandra, sluta fred först och främst med oss själva så att vi lever medan livet pågår. Stärka det goda, innovationer som bidrar till tillvaratagande och utveckling av resurser, människors kunskaper och olika perspektiv. Det är meningen att det ska vara spretigt och finnas olika åsikter för att utveckling ska ske. Likriktade och stängda system med rädsla som drivkraft  blir sällan framgångsrika. Hinder, utmaningar och problem finns där för att utveckla. Mycket hänger på mitt och ditt mindset om vi väljer det fredliga öppna, nyfikna eller avståndstagande, stängda och rädda.

”Team Earthling” är stort, vi är många på planeten jorden. Tänk vilken styrka om vi valde se oss som uppdragstagare i fredens tjänst varje dag. Bara tänk tanken att det var möjligt och tänk hur du själv kan göra idag, imorgon, i övermorgon, dagen efter i övermorgon…

” -Hej, vem är du ?
– Jamen vad kul att du frågar. Jag är en earthling i fredens tjänst”.

P.s På onsdag 24 oktober är det FN-dagen som firats sedan 1948.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *